Хигиена на говорния апарат и гласа

      Гласът е основния инструмент на много професии. Неговото добро състояние и правилно владеене са гаранция за успех в практикуването им. По данни на Киевския НИИ по отоларингология, 40% от наблюдаваните лица с гласово – речеви професии са с доказани заболявания на гласовия апарат или имат предпоставки за възникването им. Какви са причините?

Логопед в Русе; логопедична помощ в Русе; логопеди в Русе; добър логопед в Русе; добри логопеди в Русе; как да се справя с говорния си дефект – проблем; коригиране на говорен дефект в Русе; говорен терапевт в Русе; как да намеря логопед в Русе; детски логопед; добър детски логопед; логопед за възрастни в Русе; логопедични центрове в Русе; логопедичен център в Русе, логопедичен кабинет в Русе; логопедични кабинети в Русе; Логопедична помощ при деца с аутизъм; Афазия; мозъчен инсулт Русе; късно проговаряне логопедична помощ; Блокиране на говора; възстановяване след прекаран инсулт в Русе, Генерализирани разстройства на развитието помощ в Русе; Дислексия; Заекване; Затруднения за смятане и сметни операции; Затруднения при писане; Затруднения при четене;Помощ при аутизъм в Русе; Късно начало на речта; Липса на реч; Нарушение на звукопроизношението; Общо недоразвитие на речта; Поражения на ЦНС (централната нервна система); Разпад на речта в резултат на инсулт и възстановяване в Русе; Разстройства от аутистичния в Русе, помощ на деца аутистичен спектър в Русе; Специфични обучителни трудности; Хиперактивност с или без дефицит на вниманието; Церебрална парализа; аутизъм Русе; внимание и памет Русе; Замяна или неправилно произнасяне на един звук или групи звукове;деца езикови говорни нарушения консултация и корекция логопедичен кабинет Русе; логопедични занимания логопед Русе; логопед Русе;менингит-енцефалит ;слуховото и тактилно възприятие; черепно-мозъчна травма засягане на говора и речта помощ в Русе; логопедична помощ при деца с увреждания деца аутисти в Русе; нарушения на общуването при деца с увреждания Русе, детето ми заеква помощ, добър логопед в Русе, заекване при заекване…

 • На първо място трябва да се посочи неумението за правилно използване възможностите на собствения глас, т.е гласова постановка. Липсата й много често е причина за появата на “възли” на гласните връзки или пареза при една от тях.
 • Различните неврози (истерия, неврастения, психоза), на основата, на които възниква нарушаване на процесите на възбуждане и задържане в ЦНС, често са причина за загуба на гласа. Прекараните психотравми от различен характер са честа причина за функционалната афония (пълна загуба на гласа) и функционалната дисафония (частична загуба на гласа).
 • Систематично пренапрежение на гласовия апарат по време на работа води до понижаване гласовите функции на гласните връзки, при което гласът става дрезгав и се появява чувство  на непрекъснато дразнение в областта на ларинкса.
 • Простудните заболявания и възпалителни състояния на горните дихателни пътища водят до възпаляване на лигавицата на гърлото, ларинкса и носните кухини. Това възпаление пречи за нормалната дейност на целия говорен апарат, то променя тембъра на гласа. В този случай е препоръчително гласов покой, медикаментозно и инхалационно лечение.
 • Усиленото и продължително пушене се отразява отрицателно върху гласът. Никотинът дразни и възпалява гласните връзки. Те загрубяват, вследствие на което гласът става глух и дрезгав.
 • Отрицателно въздействие оказват студените газирани напитки, лютите, остри храни и подправки, както и често и неправилно използване на горещи напитки при простудни заболявания. Те трябва да бъдат топло, но не и горещи.
 • Усилено употреба на гласът (вик, крясък).
 • Използване на хормонални контрацептивни препарати ( при жените).
 • Търсенето на гласова характеристика (при актьори и детски учителки).
 • Прекомерна употреба на алкохол.
 • Работа в замърсени и непроветрени пространства.

     От всичко казано до тук става ясно, че за съхранение на гласа е необходимо спазване на хигиенни навици. Доброто физическо и психическо състояние на организма, умерения начин на живот са предпоставка за добър глас .


Източник: Говорна техника. Доц. д-р Данка Щерева. Издателство „Веда Словена-ЖГ“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s