Сънят при децата с Аутизъм

СънПрез първите месеци от живота бебетата преминават към нормален цикъл на сън и будуване. Те постепенно намаляват броя на дрямките, от които се нуждаят и започват да спят за по големи периоди през деня и нощта. Нарушенията в съня могат да се проявят дълго, след като детето тръгне на училище.

При децата с Аутизъм проблемите със съня се срещат по-често. Изследвания сочат, че между 40% и 80% от децата с Аутизъм имат трудности със съня, които се изразяват в:

  • затруднения със заспиването
  • непоследователна рутина на съня
  • лошо качество на съня и безпокойство
  • ранно и често събуждане.

Липсата на добър нощен сън може да се отрази не само на детето, но на всички в семейството. Ако се будите всяка нощ с детето си и това причинява неудобство на цялото ви семейство, съществуват някои трикове и сънотворни медикаменти, които могат да помогнат.

Какво причинява разстройствата в съня на децата с Аутизъм?

Няма единно мнение по въпроса, но съществуват някои теории, известни сред изследователите.

  1. Първата теория е невъзможност за разтълкуване на социалните сигнали. Обикновено знаем кога е време да си лягаме благодарение на нормалната смяна на светло и тъмно в денонощитето. Друг начин, чрез който детето е възможно да разтълкува социалните знаци е когато наблюдава как връстниците му се приготвят за лягане. Понякога, за децата с аутизъм е невъзможно да интерпретират тези сигнали.
  2. Друга теория, свързана с това какво причинява разсторойствата в съня на децата с Аутизъм е дисбалансът при секрецията на хормонът мелатонин. Обикновено мелатонинът помага да заспим и регулира циклите на сън и събуждане. За да произведе мелатонин тялото се нуждае от аминокиселина, наречена триптофан, която според изследванията е по-ниска или по-висока при децата с Аутизъм. Обикновено нивата на Мелатонина се повишават вечер и се понижават сутрин. Изследвания сочат, че някои деца с Аутизъм не секретират мелатонин в правилното време на деня и имат високи нива през деня и ниски през нощта.
  3. Още една причина, поради която децата с Аутизъм имат лошо качество на съня е прекалената чувствителност към външни стимули – допир или звук. Повечето деца спят когато майките им отварят вратата на спалнята или пускат щорите, но децата с Аутизъм може да се събудят внезапно. Тревожността е друго състояние, което влияе неблагоприятно на съня. Децата с Аутизъм обикновено са тревожни.

До какво водят нарушенията в съня на децата?

Липсата на здрав нощен сън може да има негативен ефект върху живота и здравето на детето. Специалистите са на мнение, че при децата с Аутизъм има връзка между лошото качество на съня и следните състояния:

  • хиперактивност;
  • депресия;
  • агресия;
  • поведенчески проблеми;
  • раздразнителност;
  • по-слаба способност за учене и нарушения в когнитивните функции.

Ако детето Ви не може да спи нощем, вие също сигурно се събуждате и най-вероятно също страдате от лошо качество на съня.

Как да разбера дали детето ми има проблеми със съня?

Всяко дете се нуждае от различно количество сън. В общи линии това са периодите на сън, от които се нуждаят децата в съответните възрасти:

  • възраст: 1-3г. – 12-14 часа сън дневно
  • възраст: 3-6г. – 10-12 часа сън дневно
  • възраст: 7-12г. – 10-11 часа сън дневно. 

Ако детето ви изпитва трудности със заспиването или се събужда няколко пъти през нощта, това може да е знак за проблем със съня. За да бъдете сигурни, можете да си уговорите преглед при педиатъра, който може да ви насочи към специалист уши, нос, гърло.

Преди да отидете при лекаря, можете да водите дневник на съня на детето за една седмица, в който да проследите колко часа и кога спи детето ви. В дневника можете да включите всякакви подробности като хъркане, промени в модела на дишане или затруднено дишане.  

 

Как мога да помогна на детето си да има здрав сън?

Медикаментите, които се прилагат при нарушения в съня е добре да бъдат използвани само в краен случай. Има редица промени в начина на живот и природни сънотворни, които могат да подобрят продължителността и качеството на съня на детето:

  • избягвайте да давате кофеинови напитки и захарни изделия преди лягане.
  • изградете нощни рутинни навици: вземайте душ, прочетете приказка и го карайте да си ляга всяка нощ в точно определен час.
  • помогнете на детето си да се успокои преди лягане като му разказвате приказка, масажирате го нежно по гърба или му пуснете нежна музика.
  • спрете телевизора, видеоигрите и другите стимулиращи активности поне час преди лягане.
  • можете да предотвратите нарушаването на спокойствието на детето с плътни щори, които да не допускат светлина.
  • попитайте вашия педиатър относно даването на Мелатонин точно преди лягане. Тази добавка често се използва като помощно средство за сън, а изследванията сочат, че е безопасна и не вреди на детето.
  • консултирайте се с психолог относно излагането на пряка слънчева светлина сутрин, която може да помогне регулирането на секреция на мелатонина в организма

 


Източник: Autism Spectrum Disorders Health Center

Вашият коментар