Синдром на дефицит на вниманието и хиперативност

Логопед в Русе; логопедична помощ в Русе; логопеди в Русе; добър логопед в Русе; добри логопеди в Русе; как да се справя с говорния си дефект – проблем; коригиране на говорен дефект в Русе; говорен терапевт в Русе; как да намеря логопед в Русе; детски логопед; добър детски логопед; логопед за възрастни в Русе; логопедични центрове в Русе; логопедичен център в Русе, логопедичен кабинет в Русе; логопедични кабинети в Русе; Логопедична помощ при деца с аутизъм; Афазия; мозъчен инсулт Русе; късно проговаряне логопедична помощ; Блокиране на говора; възстановяване след прекаран инсулт в Русе, Генерализирани разстройства на развитието помощ в Русе; Дислексия; Заекване; Затруднения за смятане и сметни операции; Затруднения при писане; Затруднения при четене;Помощ при аутизъм в Русе; Късно начало на речта; Липса на реч; Нарушение на звукопроизношението; Общо недоразвитие на речта; Поражения на ЦНС (централната нервна система); Разпад на речта в резултат на инсулт и възстановяване в Русе; Разстройства от аутистичния в Русе, помощ на деца аутистичен спектър в Русе; Специфични обучителни трудности; Хиперактивност с или без дефицит на вниманието; Церебрална парализа; аутизъм Русе; внимание и памет Русе; Замяна или неправилно произнасяне на един звук или групи звукове;деца езикови говорни нарушения консултация и корекция логопедичен кабинет Русе; логопедични занимания логопед Русе; логопед Русе;менингит-енцефалит ;слуховото и тактилно възприятие; черепно-мозъчна травма засягане на говора и речта помощ в Русе; логопедична помощ при деца с увреждания деца аутисти в Русе; нарушения на общуването при деца с увреждания Русе, детето ми заеква помощ, добър логопед в Русе, заекване при заекване…

ADHD е невробиологично заболяване на индивидуалното психично и поведенческо развитие и се характеризира с  персистиращи симптоми на дефицит на внимание или хиперактивност – импулсивност. Заболяването се проявява в 3 – 7 % от децата. Момчетата боледуват по – често. Съотношението момчета / момичета е 3:1.

Определят се четири типа ADHD:

  • Преимуществено inattentive ;
  • Преимуществено hyperactive – impulsivity;
  • Комбиниран тип – ADHD;
  • ADHD not otherwise specified .

Децата с ADHD, без hyperactivity и impulsivity, не показват хиперактивност, но в замяна може да са замечтани, действат летаргично или да са безпокойни и често не завършват академични задачи.

Нарушението на вниманието се проявява с преждевременно прекъсване изпълнението на задачите и започване на нова дейност. Децата лесно губят интерес към задачите, поради това че ги разсейват други дразнители.

Двигателна хиперактивност – означава не само изразена потребност от движение, но и прекомерно изразено безпокойство, което особено силно се проявява тогава, когато детето трябва да се държи относително спокойно. В зависимо от ситуацията то може да се прояви в бягане, скачане,ставане от място или пък в бръщолевене и шумно поведение, непостоянство. Това се наблюдава предимно в при такива ситуации, които изискват висока степен на самоконтрол.

Импулсивност  – склонност към бързи, необмислени действия, както в ежедневието така в обучението си. У такива деца се наблюдава импулсивен начин на работа, те трудно изчакват ред, пререждат другите и изкрещяват своите отговори, не отговарят пълно на въпросите. Често поради импулсивността си децата попадат в опасни ситуации, без да мислят какво може да се случи.

Трудности в контактите и социална изолираност – затруднени отношения с родителите, учител и връстници. Такива деца често не чувстват дистанция между себе си и възрастните. Те трудно възприемат и оценяват социални ситуации.

Едновременно с основните симптоми се установяват нарушения и в сензорната моторна сфера. Най – чести нарушения в сензо – моторната област са :

  • Нарушения в общата моторика;
  • Нарушение във фина моторика;
  • Сензорни нарушения.

Корекцията може да започне след три и половина годишна възраст, когато се появят първите признаци на хиперактивно поведение. Първи се появяват нарушенията в психо – моторната сфера – трудности във фината моторика, трудности при изпълнението на действия, които изискват автоматизъм и координация на движенията. Изборът на логопедична корекция на ADHD носи индивидуален характер с отчитане на степента на проява на основните прояви на ADHD и наличието на съпътстващи нарушения.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s